Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΠΩΣ", "ΓΙΑΤΙ" ΚΙ "ΕΠΕΙΔΗ" ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Παλιές Φωτογραφίες Λεπτοκαρυάς - Το άγαλμα της ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, στο πάλαι ποτέ 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, δίπλα στην εκκλησία της Θείας Αναλήψεως...
Όταν εργαζόμουν ακόμη ως αρχαιολόγος στο υπουργείο Πολιτισμού, με επιστολή μου (τον Απρίλιο του 2002) στον τότε υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου (και θείο της δασκάλας), ζητούσα τη βοήθειά του, για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου στην παλαιά Λεπτοκαρυά, που θα έφερνε το όνομα “Σοφία Ευθυμίου”.
Δυστυχώς όμως, δεν... πήρα καμία απάντηση από τον τότε υπουργό. Γιατί ήταν πολύ εύκολο για αυτόν - τότε στις χρυσές εποχές χωρίς τα μνημόνια - να διαθέσει το ανάλογο κονδύλι για τη δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου που θα έφερε μάλιστα και το όνομα της θείας του ! ! !
Το μόνο που εισέπραξα, ήταν η παγερή αδιαφορία του . . .
Πληροφοριακά, σας παραθέτω παρακάτω μερικά στοιχεία για την αείμνηστη δασκάλα:
Η Σοφία Ευθυμίου ήταν δασκάλα και υπηρέτησε την περίοδο του εμφύλιου πολέμου στη Λεπτοκαρυά. Έχασε τη ζωή της το Σεπτέμβριο του 1948, κατά τις εχθροπραξίες μεταξύ ανταρτών και των ανδρών του φυλακίου χωροφυλακής της Λεπτοκαρυάς. Καταγόταν από το νομό Λάρισας και ήταν μέλος οικογένειας δασκάλων. Ο πατέρας της Θεόδωρος ήταν σχολάρχης, ενώ δάσκαλοι ήταν οι δύο αδελφές της και ο αδελφός της Δημήτριος, ο οποίος ήταν πατέρας του Πέτρου Ευθυμίου, υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Κων/νου Σημίτη.
Η Σοφία Ευθυμίου, ως νεοδιόριστη νεαρή δασκάλα δεν ήθελε να τοποθετηθεί στο σχολείο της Λεπτοκαρυάς, λόγω του εμφύλιου πολέμου. Παρακαλούσε τον επιθεωρητή να την τοποθετήσει σε κάποιο σχολείο μέσα στην Κατερίνη, για να είναι και να αισθάνεται ασφαλής. Ο επιθεωρητής ήταν ανένδοτος και επέμενε στην τοποθέτησή της στη Λεπτοκαρυά. Μάλιστα της έλεγε ότι αυτή η θέση είναι προνομιούχα γι αυτήν, αφού ήταν πιο κοντά στη Λάρισα, ώστε να μπορεί εύκολα να επισκέπτεται τους δικούς της με το τραίνο. Η άμοιρη δασκάλα, μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, εγκαταστάθηκε στη Λεπτοκαρυά και επειδή δεν βρέθηκε σπίτι για να ενοικιάσει ή να φιλοξενηθεί, έμενε προσωρινά μέσα στο σχολείο.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1948, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν εναντίον του φυλακίου χωροφυλακής της Λεπτοκαρυάς και οι αμυνόμενοι για να τους αποκρούσουν εγκαταστάθηκαν στο πιο ασφαλές κτίριο του σχολείου. Η άτυχη δασκάλα εγκατέλειψε το σχολείο και προσπάθησε να κρυφτεί σε διπλανό στάβλο. Είναι άγνωστο ποιος έβαλε φωτιά στο στάβλο, γεγονός όμως είναι ότι η Σοφία Ευθυμίου βρέθηκε, μετά την υποχώρηση των ανταρτών, απανθρακωμένη.
Στέλνω συνημμένα την επιστολή μου όπως δημοσιεύτηκε τότε στον τοπικό τύπο (Απρίλιος 2002), καθώς και μία φώτο από το μνήμα της αείμνηστης δασκάλας στην παλαιά Λεπτοκαρυά, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Φιλόλογος - αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: