Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ, ΣΕ ΧΡΩΜΑ "ΓΑΛΑΖΙΟ" ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ - ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΠΑΙΘ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Στο ίδιο έργο θεατές… Πίσω από τους πανηγυρισμούς για τις μειωμένες αποσπάσεις σε φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ., βρίσκεται η αμείλικτη πραγματικότητα: για μια ακόμη φορά θριάμβευσε η ρουσφετολογική σκοπιμότητα σε βάρος των αναγκών των υπηρεσιών και των αντοχών των υπαλλήλων.

Με την ανακοίνωση και των συμπληρωματικών αποσπάσεων, καταρρίφθηκαν όλα τα προσχήματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αποσπάστηκε σε –συγκριτικά- καλά στελεχωμένες περιοχές και αγνοήθηκαν επιδεικτικά νομοί και Διευθύνσεις με τεράστιο πρόβλημα, που φέτος καλούνται να ανταποκριθούν με λιγότερο προσωπικό σε αυξημένες απαιτήσεις και ακόμη πιο πιεστικά χρονοδιαγράμματα.
Αλήθεια, από ποια μελέτη αναγκών προέκυψε π.χ. ότι 3 διοικητικοί υπάλληλοι και 4 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επαρκούν για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Π.Ε. Χαλκιδικής ή ότι 6 διοικητικοί και 6 εκπαιδευτικοί επαρκούν για την αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε.;
Η ίδια περίπου εικόνα εμφανίζεται και σε άλλους νομούς, τουλάχιστον της Μακεδονίας-Θράκης (Κιλκίς, Πέλλα, κλπ.), την ίδια ώρα που οι αποσπασμένοι, όλως τυχαίως, συνωστίζονται σε περιζήτητες πόλεις, (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κλπ.).
Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε και να το διεκδικούμε: οι υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης πρέπει να στελεχωθούν πλήρως, με μόνιμο διοικητικό προσωπικό. Είναι υποχρέωση του Υπουργείου να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα προς την κατεύθυνση αυτή, φροντίζοντας πρώτα απ’ όλα  για την ολοκλήρωση των εκκρεμών μετατάξεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί ως προεκλογικά ρουσφέτια. Παράλληλα και επειδή με τις μετατάξεις αντιμετωπίζεται μόνο ένα μέρος των υφιστάμενων κενών και μετά από εξορθολογισμό των οργανικών θέσεων που προβλέφθηκαν στο Π.Δ. 18/2018, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος τρόπος: κινητικότητα, μεταφορά προσωπικού φορέων που κλείνουν, προσλήψεις.
Οι αντοχές και η ανοχή των υπαλλήλων, διοικητικών αλλά και αποσπασμένων εκπαιδευτικών, που αποτελούν τα συνήθη υποζύγια για να ευημερούν οι αριθμοί και να κερδίζονται οι εντυπώσεις, έχουν σχεδόν εκλείψει. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να αντιληφθεί ότι ως εργοδότης έχει υποχρεώσεις, με κυριότερες την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και την ισότιμη μεταχείριση των υπαλλήλων της.
Τα σχολεία και φέτος άνοιξαν χάρις στην ευσυνειδησία και το φιλότιμο των συναδέλφων. Ως πότε?


Ένωση Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠΕΠΘ Μακεδονίας Θράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: