Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΕΒΡΟΣ: ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΝΑ ΜΗ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Θυμωμένοι με τον Ερντογάν και την πολιτική του είναι οι Έλληνες στην παραμεθόριο του Έβρου. Πολλοί πιστεύουν ότι όταν ανοίξουν τα σύνορα δεν πρέπει οι Έλληνες να πάνε για ψώνια στην Αδριανούπολη και να αφήνουν τα χρήματα τους στην τουρκική πλευρά.

Η Αδριανούπολη απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές. 
Τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα εκατοντάδες Έλληνες από το νομό Έβρου αλλά κι από άλλες περιοχές όπως τη Ροδόπη είτε με το αυτοκίνητα τους είτε με λεωφορεία που πραγματοποιούν οργανωμένες εκδρομές περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν στην Αδριανούπολη για να ψωνίσουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα προϊόντα καθώς είναι φθηνότερα. 
Η αναλογία ευρώ και τουρκικής λίρας είναι περίπου 1 προς 7 και επιπλέον τα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά. 
Οι κάτοικοι του Έβρου είναι θυμωμένοι με την τακτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που όπως λένε μέσω των μεταναστών απειλεί τα σύνορα της Ελλάδας και πολλοί λένε ότι όταν ηρεμήσει η κατάσταση και ανοίξουν και πάλι τα σύνορα στις Καστανιές, κανείς Έλληνας δεν πρέπει να πάει να ψωνίσει στην Αδριανούπολη και να αφήσει χρήματα ενισχύοντας την τουρκική οικονομία. 
Ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης είναι ένας από αυτούς που πιστεύει ότι δεν πρέπει οι Έλληνες να αφήνουν τα ευρώ τους στους Τούρκους. 
«Πολλοί το λένε και συμφωνώ. Όταν ανοίξουν τα σύνορα δεν πρέπει οι Έλληνες να πηγαίνουν να ψωνίζουν στην Αδριανούπολη. Πως να μην συμφωνώ, δεν βλέπετε τι περνάμε; Βέβαια θεωρώ αδύνατον να μην πάει κανένας αλλά τουλάχιστον να μην γίνεται αυτό που γινόταν μέχρι τώρα που ήταν ανοιχτά τα σύνορα όπου πάνε μέσα (σ.σ. Αδριανούπολη) και ό,τι σύνταξη και μισθό παίρνουν τον αφήνουν εκεί. Κάποιοι θα πάνε πάλι αλλά τουλάχιστον ας αφήσουν το 2% των εισοδημάτων τους όχι περισσότερο» είπε στο Sputnik ο κ. Τζιαμαλίδης.
Την ίδια άποψη έχει και η κ. Ζήνα κάτοικος Καστανιών που λέει ότι μετά από αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες στα σύνορα θα πρέπει οι Έλληνες να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα από την Αδριανούπολη. 
Δίπλα της μια άλλη κάτοικος του χωριού η κ. Φωτεινή συμφωνεί μαζί της ωστόσο εξηγεί γιατί οι Έλληνες πηγαίνουν για ψώνια στην Αδριανούπολη. 
«Δεν πρέπει να πάνε ξανά αλλά καταλαβαίνω γιατί μια οικογένεια με παιδιά πηγαίνει στην Αδριανούπολη να ψωνίσει ρούχα για τα παιδιά της. Εκεί ένα μπλουζάκι κοστίζει 2-3 ευρώ και στην Ελλάδα 10 ευρώ. Πολλοί φθηνά είναι επίσης τα χαρτιά τουαλέτας αφού 30 ρολά κοστίζουν 7 ευρώ όταν στην Ελλάδα τα 8 ρολά κοστίζουν 4 ευρώ. Πολλοί αγοράζουν και τρόφιμα» είπε η κ. Φωτεινή. 
Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Σταύρος κάτοικος Ορεστιάδας που είπε ότι είναι ένας τρόπος να δείξουν οι Έλληνες στον Ερντογάν ότι «κι εμείς έχουμε δύναμη, σε εμάς στηρίζεται η οικονομία τους».
Τέλος να σημειωθεί, ότι όταν πριν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2018 στις Καστανιές είχαν συλληφθεί από τουρκική περίπολο δύο Έλληνες αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και τότε οι κάτοικοι του Έβρου και άλλων περιοχών είχαν πραγματοποιήσει εμπάργκο και δεν πήγαιναν στην Αδριανούπολη να ψωνίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: